ua en ru

Ставка RAB-тарифу повинна перевищувати банківські депозити, - експерт

Ставка RAB-тарифу повинна перевищувати банківські депозити, - експерт Фото: EEnergy.Media

Експерт розповів, якою має бути ставка при RAB-регулюванні

Ставка при RAB-регулюванні повинна бути такою, щоб у акціонерів розподільних компаній була економічна зацікавленість інвестувати в модернізацію електричних мереж. Таку думку висловив голова біржового комітету Української енергетичної біржі (УЕБ) Олексій Дубовський, повідомляє "Обозреватель".

"В принципі будь-які інвестиції повинні окупатися. І, умовно кажучи, у бізнесу є два варіанти: або покласти гроші на депозит (і ми дивимося які зараз ринкові ставки по депозитах), або вкласти їх у виробництво. Звичайно, процентовка в RAB-регулювання не повинна бути нижчою, ніж зараз банки платять за депозит", - заявив Дубовський.

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання (Regulatory Asset Base - регульована база активів) - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в США, Канаді, Європі та Австралії.

Впровадження RAB-регулювання передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС в частині імплементації Директиви 2009/72/ЄС.

Згідно з дослідженням американської компанії "IHS ENERGY", перехід на механізм RAB-регулювання розподілу електроенергії є кращим вибором для України і має бути негайно запроваджений, щоб уникнути подальшого погіршення рівня надійності енергопостачання. В IHS рекомендують, щоб ставка доходу встановлювалася в реальних, а не номінальних термінах, "знову-таки слідуючи стандартним європейським практикам, які переводять інфляційні ризики з обленерго на споживачів".

Крім того, американські експерти рекомендують, щоб одна і та ж ставка доходу застосовувалася до існуючих і нових активів, щоб дотримуватися стандартних європейських практик.