ua en ru

Статус "забруднених об'єктів" гальмує економічний розвиток населених пунктів України, - Мінсоцполітики

Жителі населених пунктів, що мають статус забруднених внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, не розуміють, що такий статус гальмує розвиток цих міст і сіл. Про це заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська, пише "Дзеркало тижня".

"Сьогодні багато чіпляються за статус населеного пункту чорнобильської зони, але насправді такий статус - це недолік, а не перевага... Сьогодні 2143 населених пункти мають у нас статус забруднених. З одного боку, там люди отримують безкоштовне харчування для дітей у школах і ще якийсь пакет (умовно) соціальних пільг. І все. Але поки населений пункт формально значиться в зоні забруднення, туди не прийде інвестор: вона залишиться дотаційною і з постійними проблемами, на які не вистачить ніяких коштів. Люди і далі будуть без роботи, інфраструктура буде і далі руйнуватися і т.д.", - заявили Королевська.

Міністр зазначила, що згідно з останнім обстеженню Мінекології, тільки 400 населених пунктів - з 2143 - сьогодні дійсно по екологічним нормам ще не відповідають стандартам для безпечного проживання.

"Але ми розуміємо, що взяти і просто позбавити "чорнобильського" статусу більш ніж 1700 сіл і міст не можна. Вважаю, що змінювати статус повинні тільки з ініціативи людей, а не рішенням чиновників", - додала вона.

При цьому міністр підкреслила, що люди не хочуть просто так позбавлятися чорнобильського статусу: "Щоб відмовитися, потрібно отримати щось більш ефективне натомість. Впевнена, що необхідно запропонувати людям вибір: в обмін на статус зони з підвищеним рівнем забруднення - статус території пріоритетного розвитку . Вдихнути життя в ці території можна і потрібно, розвиваючи економіку і створюючи робочі місця. Зокрема, я запропонувала зробити пілотний проект з Славутичу. Серед іншого він передбачає збільшення будівництва соціального житла та створення робочих місць".

Читайте також: Виконання закону про пільги для чорнобильців вимагає коштів на суму 88 млрд грн, - Мінсоцполітики