ua en ru

Виконання закону про пільги для чорнобильців вимагає коштів на суму 88 млрд грн, - Мінсоцполітики

Виконання закону про пільги для чорнобильців вимагає коштів на суму 88 млрд грн, а з бюджету виділено у вісім разів менше коштів, ніж передбачено. Про це заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська, пише "Дзеркало тижня".

За словами міністра, в 2013 р. на пільги постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС у державному бюджеті передбачено трохи більше 11 млрд грн - на 2 млн чорнобильців. У держбюджеті на сьогоднішній день немає додаткових коштів для повного забезпечення всіх чорнобильців пільгами і доплатами.

"Для порівняння: на всі виплати сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, дітям-сиротам, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам - ​​а це 13 млн українських громадян самої вразливої ​​категорії - цього року передбачено в бюджеті близько 40 млрд грн. Тобто в середньому - 5,5 тис. грн на одного чорнобильця (майже в два рази більше тих 3 тис. 77 грн, які держава може собі дозволити витратити на сироту чи інваліда)", - підкреслила Королевська.

Глава Мінсоцполітики зазначила, що на сьогоднішній день влада виділила три пріоритети: вирішення питання збереження статусу "чорнобильців" за дітьми, які втрачають його з досягнення 18-річного віку; відновлення справедливості по відношенню до вдів "чорнобильців"; наведення порядку в обласних комісіях по заробітках "чорнобильців".

"Вважаю, що вирішивши ці завдання, ми зможемо йти далі з відновлення соціальної справедливості для постраждалих від аварії на ЧАЕС", - сказала вона.

Королевська також не виключила повторення акцій протесту чорнобильців і афганців: "Завжди знайдеться пару тисяч готових до активних дій. Я розумію: якщо у людини 35 тис. грн пенсії, виграної по суду, а йому сьогодні платять п'ять тисяч і, звичайно, є заради чого піти на мітинг. Але допомогти йому в цьому випадку нічим не можу: умовити його відмовитися від 30 тис. я не в силах. Звичайно, не всі, хто "на барикадах", як ви висловилися, прийшли на них через 30 тис. грн . Але такі випадки - не рідкість".

Читайте також: Система розподілу квартир пільговикам працює неефективно через відсутність єдиної бази даних, - Мінсоцполітики