ua en ru

На станціях метро хочуть збільшити ширину дверей і встановити ліфти

На станціях метро хочуть збільшити ширину дверей і встановити ліфти Фото: киевское метро (РБК-Украина)

Нові стандарти повинні полегшити життя особам з інвалідністю

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пропонує оновити будівельні норми щодо нового будівництва та реконструкції станцій метрополітену. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу міністерства.

Зокрема, проект нових ДБН В.2.3-7:201X "Метрополітени. Основні положення" передбачає:

- обов’язкове проектування дверей на входах/виходах із метрополітену не менше 0,9 м для зручності проходу людей з інвалідністю - зараз ширина двері встановлена на рівні 0,8 м;

- обов’язкове облаштування контрастних або світлових обмежувальних смуг із тактильної плитки на краю платформи - зараз немає норми;

- обов’язкове встановлення механічних підйомників чи ліфтів, зручних спусків на сходах та підвуличних підземних переходах на виході з вестибюля на поверхню тротуару із нормованим уклоном - зараз немає обов’язкової норми.

Нагадаємо, нові будівельні норми (ДБН), які вступили в силу з 1 вересня, передбачають обов'язкове проектування велосипедних доріжок і смуг під час нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту українських доріг.

Зазначимо, що з 1 жовтня в силу вступили оновлені ДБН з проектування дошкільних установ, які містять норму про можливість проектувати невеликі дитсадки, вбудовані в житлові будинки. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вивчає можливість дозволити проектування невеликих вбудованих у житлові будівлі початкової школи (1-4 класи).