ua en ru

У Стамбулі розпочався Синод Вселенського патріархату

У Стамбулі розпочався Синод Вселенського патріархату Фото: засідання Синоду Вселенського патріархату (risu.org.ua)

Порядок денний та розгляд в ній українського питання на даний момент не оприлюднені

У Стамбулі (Туреччина) сьогодні, 9 жовтня, розпочалося засідання Синоду Вселенського патріархату. Про це передає РБК-Україна з посиланням на ВВС.

Зокрема, в прес-службі Вселенського патріархату повідомили, що "не порушують усталені традиції, тому офіційно не повідомляють порядок денний Синоду".

"Головні рішення будуть оприлюднені письмово. У нас немає традиції проведення прес-конференцій після прийняття рішень", - відзначили в прес-службі.

В даний момент порядок денний і розгляд у ній українського питання не оприлюднені.

Засідання Синоду будуть проходити протягом трьох днів - з 9-10 годин до 19-20 з півторагодинною перервою.

Нагадаємо, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявляв, що Указ Вселенського патріарха про надання автокефалії Українській православній церкві (УПЦ) отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднаному соборі.

Раніше в інтерв'ю РБК-Україна Філарет сказав, що на жовтневому синоді буде прийнято рішення про надання Томосу.

"Якщо патріарх призначив екзархів, які займаються підготовкою до Собору, значить, синод обов'язково буде вирішувати це питання", - сказав він.

За його словами, призначені Вселенським патріархом экзархи - архієпископ Данило і єпископ Іларіон, мають інше призначення - вони будуть представляти Вселенського патріарха в підготовці майбутнього Собору Української церкви.