ua en ru

Патріарх Філарет пояснив, коли буде обрано голову помісної УПЦ

Патріарх Філарет пояснив, коли буде обрано голову помісної УПЦ Фото: предстоятель УПЦ КП Філарет (Віталій Носач, РБК-Україна)

Новий голова помісної УПЦ буде обраний, коли Константинополь ухвалить рішення про надання Україні автокефалії

Указ Вселенського патріарха про надання автокефалії Українській православній церкві (УПЦ) отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі. Про це Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив в інтерв'ю "5 каналу".

"Глава Української церкви буде обраний на соборі Об‘єднавчому, а Об'єднавчий собор буде складатися з архієреїв Київського патріархату - це 41 архієрей, 12 архієреїв Автокефальної церкви, 10 архієреїв Московського патріархату", - пояснив Філарет.

Також він додав, що це відбудеться, тільки Константинополь ухвалить рішення про надання Україні автокефалії.

Нагадаємо, в інтерв'ю РБК-Україна Філарет сказав, що на жовтневому синоді буде прийнято рішення про надання Томосу.

"Якщо патріарх призначив екзархів, які займаються підготовкою до Собору, значить, синод обов'язково буде вирішувати це питання", - сказав він.

За його словами, призначені Вселенським патріархом екзархів - архієпископ Данило і єпископ Іларіон, мають інше призначення, вони будуть представляти Вселенського патріарха в підготовці до майбутнього Собору Української церкви.

"Вони будуть зустрічатися з нами, думаю, і з УАПЦ, і з Московським патріархатом, і, звичайно, з президентом. Це все відбувається в рамках підготовки до Собору, який зберемо ми - ті, хто звернувся до Вселенського патріарха з проханням надати Томос про автокефалію Української православної церкви. Але Собор відбудеться не раніше, ніж пройде синод Константинопольської церкви, який розгляне питання автокефалії та прийме рішення про надання Томосу. Найближча сесія синоду очікується 9-11 жовтня. Таким чином, Собор не може відбутися раніше синоду. Спочатку Вселенський патріарх приймає рішення про надання Томосу, після цього ми скликаємо Собор, на Соборі фіксується об'єднання всіх трьох церков в єдину помісну автокефальну православну церкву і обирається її предстоятель - патріарх. І тоді вже Томос, прийнятий на синоді, буде вручений цього патріарху", - заявляв він.