ua en ru

Стало відомо, скільки населення заборгувало за комунальні послуги

Стало відомо, скільки населення заборгувало за комунальні послуги Фото: рахунки (Віталій Носач, РБК-Україна)

Заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг склала 40,6 млрд гривень

В Україні на кінець лютого 2018 року заборгованість населення по оплаті житлово-комунальних послуг (ЖКП) склала 40,6 млрд гривень. Відповідні дані опублікувала Державна служба статистики в інформаційній довідці щодо соціально-економічного становища України за перші два місяці року.

Повідомляється, що в лютому поточного року населення країни сплатило за ЖКП 10,3 млрд гривень, що становить 75,3% нарахованих за цей період сум. За постачання електричної енергії населення сплатило відповідно 3 млрд гривень і 111,5% (за рахунок погашення боргу попередніх періодів).

Крім того, на кінець лютого заборгованість населення по оплаті за постачання природного газу склала 16,4 млрд гривень, за централізоване опалення і постачання гарячої води - 14,4 млрд гривень, з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - 3,8 млрд гривень, за централізоване постачання холодної води та водовідведення - 1,8 млрд гривень, за вивезення побутових відходів - 0,4 млрд гривень, з постачання електричної енергії - 3,8 млрд гривень

При цьому в січні-лютому 2018 року були призначені субсидії для відшкодування витрат на оплату ЖКП у 322,4 тис. домогосподарств, з них у міських поселеннях - 217,1 тис., у сільській місцевості - 105,3 тис. Сума субсидій, призначених домогосподарствам, у січні-лютому цього року склала 352,1 млн гривень, з неї у міських поселеннях - 239 млн гривень, у сільській місцевості - 113,1 млн гривень.

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, Міністерство соціальної політики має намір змінити порядок надання житлових субсидій. У Мінсоцполітики вказали, що розглядають можливість перегляду соціальних нормативів користування комунальними послугами, оскільки за підсумками опалювального сезону 2016/2017 років підприємства-постачальники послуг повернули до держбюджету близько 8,2 млрд гривень невикористаних сум субсидій. Іншими словами, чиновники хочуть привести нормативи у відповідність з реальним рівнем споживання, щоб не витрачати зайвого з держбюджету.