ua en ru

Для стабілізації роботи НКРЕКП можуть бути прийняті зміни до законодавства, - Вовк

Для стабілізації роботи НКРЕКП можуть бути прийняті зміни до законодавства, - Вовк Фото: Дмитро Вовк (uacrisis.org)

За його словами, ризик відсутності кворуму в НКРЕКП розуміли ще влітку, тому завчасно готували всі ключові рішення

Для стабілізації роботи Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг, робота якої заблокована у зв'язку з затягуванням процедури ротації і хворобою одного з членів, можуть бути прийняті зміни в українське законодавство. Про це заявив голова Комісії Дмитро Вовк, повідомляють українські ЗМІ.

За його словами, ризик відсутності кворуму в НКРЕКП розуміли ще влітку, тому завчасно готували всі ключові рішення, щоб ротація членів пройшла з мінімальними наслідками для енергетики.

"З червня цього року ми розуміли, що є ризик відсутності кворуму до грудня. Тому ми готували величезну кількість рішень: по новому ринку електроенергії, по впровадженню добового балансування, по тарифах на 2018 рік з урахуванням всіх процедур щодо прозорості та залучення місцевих органів влади, по змінах нашого законодавства, комісії нормативної бази, щоб період без кворуму був з мінімальними негативними наслідками", - підкреслив глава Регулятора

Однак, у зв'язку з хворобою одного з членів Комісії, голос якого необхідний для кворуму, рішення так і не вдалося прийняти.

"На жаль, з 13 листопада черег відсутність одного з членів комісії засідання не можуть відбуватися, і ці рішення залишилися нерозглянутими. Ми зараз дивимося на різні варіанти, як забезпечити стабільну роботу комісії, прийняття цих рішень. Можливо, зміни в закон", - сказав Дмитро Вовк.

Нагадаємо, Комісія складається з семи осіб. Зараз в НКРЕКП працюють лише 4 члени з 7 – мінімально можлива кількість комісіонерів, необхідних для прийняття рішень. При цьому з 13 листопада робота Комісії повністю заблокована в зв'язку з виходом на лікарняний Бориса Циганенко.

За інформацією, оприлюдненою діловим порталом БизнесЦензор, Борис Циганенко представляє інтереси бізнесмена Костянтина Григоришина. До призначення в НКРЕКП Циганенко працював директором ТОВ "Енерджі Консалтинг", яке контролюється олігархом. Саме Циганенко займався в Комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів держкомпанією "Укренерго" у "Запорізького трансформаторного заводу" (ЗТР) Костянтина Григоришина. Скандал з цією закупівлею розгорівся влітку 2015 року. У результаті менеджмент "Укренерго" було змінено, а трансформатори були куплені за ціною, вдвічі нижчою від заявленої.

Аналогічну думку висловлює і енергоексперт Юрій Корольчук. За його словами, робота НКРЭКУ може блокуватися у зв'язку з боргами Луганського енергетичного об'єднання (належить Григоришину) перед Енергоринком на суму понад 5 млрд грн, які олігарх не хоче повертати.