ua en ru

США оскаржать рішення американського суду у справі працівників компанії Blackwater.

Влада США має намір оскаржити рішення американського суду у справі працівників компанії Blackwater, обвинувачених у вбивстві 17 іракців. З такою заявою виступив віце-президент США Джозеф Байден після зустрічі з президентом Іраку Джалялем Талабані, передає телеканал ABC News. За словами Дж.Байдена, він "особисто шкодує" з приводу скоєного працівниками Blackwater злочину. У свою чергу, в Білому домі також підтвердили інформацію про те, що Міністерство юстиції США подасть апеляцію на рішення суду.
Нагадаємо, в кінці 2009 р. суд в США зняв всі звинувачення з п'ятьох охоронців компанії Blackwater, зіславшись на порушення в процедурі слухань. За словами американського окружного судді Рікардо Урбіно, в справі були використані докази, до яких заборонено вдаватися в ході розслідування, що, у свою чергу, порушує конституційні права обвинувачених.
У вересні 2007 р. охоронців компанії Blackwater звинуватили у вбивстві 17 мирних іракців в Багдаді. Після цього компанія змінила свою назву на Хе Services.
Приватна компанія Blackwater (у перекладі з англійської - "Чорна вода") заснована колишнім офіцером військово-морського спецназу США Еріком Прінсом в 1996 р. З часом охоронна фірма перетворилася на справжню приватну армію, а сам Е.Прінс став одним з головних спонсорів Республіканської партії США. Чисельність працівників компанії, по деяких оцінках, складає 21 тис. людей. Blackwater тісно співпрацювала з американськими спецслужбами. Її працівники охороняли в Іраку голову цивільної адміністрації. В кінці грудня 2009 р. Центральне розвідувальне управління США розірвало контракт з Blackwater.