ua en ru

США мають намір відновити переговори про ядерну програму КНДР.

Сполучені Штати налаштовані на відновлення переговорів щодо ядерної програми Північної Кореї. З відповідною заявою виступила державний секретар США Хіларі Клінтон після зустрічі з міністром закордонних справ Південної Кореї Ю Мен Хваном, передає Associated Press. За словами Х.Клінтон, представникам Вашингтона, що працюють в азіатському регіоні над відновленням шестисторонніх переговорів, вдалося досягти певних успіхів.

Держсекретар не вдавалася до подробиць результатів роботи американських дипломатів і уточнила, що остаточне рішення про відновлення діалогу нині залежить від Пхеньяну.

Нове загострення кризи через ядерну програму країни почалося 5 квітня 2009 р., після того як Пхеньян запустив ракету з супутником зв'язку на борту. Японія, Південна Корея та США засудили запуск ракети КНДР, схарактеризувавши його як провокаційний. Рада Безпеки ООН 13 квітня 2009 р. одноголосно засудила запуск Північною Кореєю ракети, після чого Пхеньян заявив, що більш не братиме участі у шестисторонніх переговорах з ядерного роззброєння Корейського півострова і видворив з країни інспекторів МАГАТЕ. У травні 2009 р. КНДР провела другі в своїй історії ядерні випробування.

У жовтні 2009 р. Пхеньян повідомив, що є за крок від повного відновлення реактора в Йонбені. 2007 р. Йонбен був єдиним діючим ядерним об'єктом у КНДР; потім, після чергового раунду шестисторонніх переговорів, у вересні 2007 р. реактор було зупинено. КНДР навіть погодилася демонтувати його, а також надати інформацію про програму збагачення урану, що проводиться. Натомість Вашингтон пообіцяв скасувати кілька санкцій проти КНДР, зокрема, виключити країну зі списку тих, що підтримують тероризм.

Пхеньян вимагає прямих переговорів з Вашингтоном про ядерне роззброєння КНДР, а Сполучені Штати наполягають на участі в обговоренні всіх зацікавлених сторін: Росії, Китаю, Японії, Південної та Північної Корей та США (так званої "переговорної шістки"). У грудні 2009 р. спеціальний посланець США побував у Північній Кореї для обговорення питань ядерної програми.