ua en ru

У США заявили, що у своїй промові Обама мав на увазі підтримку Росією Януковича і сепаратистів

У США заявили, що у своїй промові Обама мав на увазі підтримку Росією Януковича і сепаратистів Фото: Барак Обама

У Білому домі заявили, що Обама згадував про попередні спроби Росії зміцнити режим Януковича

Президент США Барак Обама мав на увазі підтримку Росією режиму колишнього президента України Віктора Януковича і сепаратистів у Криму і на Донбасі, коли говорив про Україну в недавньому виступі. Про це повідомив чиновник Білого дому, передає "Радіо свобода".

Повідомляється, що виступаючи у вівторок ввечері з промовою про стан справ у державі, Обама "згадував про попередніх тривалих спроби Росії зміцнити режим колишнього президента Януковича як спосіб не дати Україні продовжити інтеграцію з Європою".

Крім того, чиновник, ім'я якого не можна називати згідно з протоколом Білого дому, пояснив, що в промові також малися на увазі "нинішня окупація (Росією) Криму і її зусилля на підтримку збройних угруповань, що діють на сході України, й інші зусилля з метою дестабілізувати Україну".

Президент США Барак Обама, виступаючи з останнім на цій посаді з щорічною промовою перед обома палатами Конгресу, двічі згадав про Україну. Вперше - говорячи про міжнародної допомоги США, яку він закликав не сприймати як форму благодійності, а бачити в ній частина національної безпеки.

"Коли ми допомагаємо Україні захищати її демократію або Колумбії вийти з війни, яка тривала десятиліттями, це посилює міжнародний порядок, від якої ми залежимо", - сказав Обама.

А друга фраза Барака Обами з згадкою про Україну викликала питання і в американських, і в українських аналітиків, і її радили сприймати як помилку при підготовці тексту звернення: "Навіть незважаючи на падіння своєї економіки, Росія витрачає значні ресурси на підтримку України і Сирії - країн-клієнтів, які виходять з її орбіти впливу" (в оригіналі "Even as their economy contracts, Russia is pouring resources to prop up Ukraine and Syria - client-states that they saw slipping away from their orbit")

Нагадаємо, Барак Обама обговорив з президентом Росії Путіним формат виборів на Донбасі.

"Президент Обама підкреслив важливість роботи по дипломатичному вирішенню кризи в Україні шляхом повного виконання Мінських угод усіма сторонами. Президент підкреслив, що наступним ключовим кроком має стати досягнення сторонами угоди з приводу проведення місцевих виборів в Донбаському регіоні України, які повинні відповідати стандартам ОБСЄ", - йдеться в документі на сайті Білого дому.