ua en ru

США заявили про завершення міграційної програми для сальвадорців

США заявили про завершення міграційної програми для сальвадорців Фото: прапор США (flickr.com/usembassykyiv.jpg)

Сполучені Штати посилюють міграційну політику

Сполучені Штати мають намір найближчим часом посилити міграційну політику. Про це повідомила прес-служба Білого дому в понеділок, 8 січня, передає DW.

Так, у вересні 2018 року закінчаться терміни дії тимчасових дозволів на перебування близько 200 тисяч громадян Сальвадору, що живуть у США, після чого сальвадорці, які раніше перебували під особливим захистом, повинні будуть або залишити країну, або подати документи на постійну посвідку на проживання.

Наголошується, що особливий статус сальвадорці отримали в 2001 році після того, як у країні відбулися два руйнівні землетруси, у результаті яких десятки тисяч людей залишилися без даху над головою.

Також у 2018 році схожа програма може завершитися також для жителів Гондурасу, а до 2019 року – для жителів Гаїті і Нікарагуа.

Критики завершення програми заявляють, що таким чином Білий дім може розлучити тисячі сімей.

Крім того, закінчення міграційної програми для громадян Сальвадору, Гаїті і Гондурасу може негативно позначитися на низці галузей американської економіки, в тому числі на будівництві, переробці продуктів харчування, утриманні готелів і ресторанів, а також догляді за хворими.

"Від цього рішення усі лише програють і ніхто не виграє", - заявив директор американського Центру з вивчення питань міграції Дональд Кервін.

Нагадаємо, на початку грудня влада США ухвалила рішення відмовитися від участі у глобальному договорі про міграцію.