ua en ru

США запідозрили режим Асада у розробці нової хімічної зброї, - Reuters

США запідозрили режим Асада у розробці нової хімічної зброї, - Reuters Фото: президент Сирії Башар Асад (kremlin.ru)

У США не виключають військове втручання, щоб стримати застосування хімічної зброї в Сирії

Сполучені Штати Америки запідозрили режим сирійського президента Башара Асада в розробці нової хімічної зброї, передає Reuters з посиланням на двох американських чиновників.

За їх словами, Асад міг зберегти частину хімічного арсеналу Сирії, незважаючи на угоди за участю Росії та США, в рамках яких Дамаск повинен був передати хімічну зброю для утилізації. На думку чиновників США, режим Асада міг також модифікувати хімічну зброю і застосовувати її в невеликих кількостях, що свідчить про появу нових видів зброї та способів їх доставки.

"Ми залишаємо за собою право використовувати військову силу для запобігання або стримування використання хімічної зброї", - зазначив один зі співрозмовників, однак не уточнив, наскільки масштабною повинна бути подібна атака для того, щоб спровокувати військове втручання США.

За словами другого джерела, адміністрація Трампа сподівається на те, що міжнародні санкції і тиск з-за кордону обмежать розроблення хімічної зброї в Сирії.

Нагадаємо, раніше експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО) довели зв'язок складу хімічної зброї урядових військ Сирії з масштабною хімічною атакою в передмісті Дамаска.