ua en ru

Доведена причетність військ Асада до найбільшої хімічної атаки у Сирії, - Reuters

Доведена причетність військ Асада до найбільшої хімічної атаки у Сирії, - Reuters Фото: експерти довели причетність військ Асада до химатакам в Сирії (gmx.ch)

Зокрема, доведено використання урядовими військами зарину в оазисі Гута

Експертам лабораторії Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХО), вдалося вперше довести зв'язок складу хімічної зброї урядових військ Сирії з масштабною хімічної атакою в оазисі Гута (передмістя Дамаска) 21 серпня 2013 року, в результаті якої, за різними даними, загинуло від 281 до 1729 осіб. Про це повідомляє агентство Reuters.

Як повідомляється, тести, проведені експертами організації показали, що маркери на зразках, взятих у Гуті, збігаються з маркерами на зразках, які були взяті на місці інших хімічних атак: Хан Аль-Асал в березні 2013 року і Хан-Шейхун в квітні 2017 року.

Зазначимо, що ця інформація є основною частиною доповіді комісії ОЗХО для ООН про хімічної атаки в Хан-Шейхуні, де відповідальність покладалася на війська Асада. При цьому, результати аналізів маркерів з Гути тоді не увійшли в доповідь, оскільки мандат комісії на це не поширювався.

"Як і у всій науці, це слід повторити кілька разів, але це було значне відповідність і серйозна лабораторна робота", - сказав один з джерел агентства.

Незалежні експерти також наполягають на тому, що на сьогоднішній день отримані результати є найбільш сильними науковими доказами причетності режиму Асада до застосування зарину в Гуті.

З моменту початку громадянської війни в Сирії в 2011 році й донині позиції в згаданому оазисі утримують за собою опозиційні уряду Башара Асада війська.

Нагадаємо, раніше державний секретар Сполучених Штатів Рекс Тіллерсон вважає, що частина відповідальності за використання хімічної зброї в Сирії лежить на Росії.