ua en ru

США закривають посольство у Сирії

Сполучені Штати Америки закривають своє посольство у Сирії з міркувань безпеки. Всі співробітники дипмісії вже покинули Дамаск, говориться в офіційному повідомленні Держдепартаменту США.

Основною причиною закриття стало погіршення ситуації в Сирії. Зокрема, підриви бомб у Дамаску 23 грудня 2011 р. і 6 січня 2012 р. викликали серйозні побоювання, пов'язані із захищеністю посольства від збройних атак. Представники Держдепартаменту намагалися зв'язатися з владою країни, проте не отримали адекватної відповіді.

У повідомленні також говориться, що американський посол у Сирії Роберт Стівен Форд, що також покинув країну, залишається на своїй посаді і продовжує свою роботу вже в США. Він також підтримуватиме контакт з сирійською опозицією і продовжить шукати можливі способи мирної передачі владі.

У Сирії з березня 2011 р. продовжується протистояння влади і опозиції. Для моніторингу за ситуацією в кінці грудня 2011 р. туди була направлена місія спостерігачів Ліги арабських держав (ЛАД). За підсумками її роботи 22 січня 2012 р. міністри закордонних справ країн - членів Ліги розробили план мирного врегулювання, який передбачає відставку Президента Сирії Башара Асада і проведення в країні парламентських і президентських виборів. Дамаск ці пропозиції відкинув. Услід за цим у низці арабських країн повідомили про припинення участі своїх представників у наглядовій місії. 28 січня її робота була повністю припинена у зв'язку із загостренням ситуації в Сирії.