ua en ru

США виділять країнам Балтії 170 млн доларів військової допомоги

США виділять країнам Балтії 170 млн доларів військової допомоги Фото: Білий будинок (nsf.gov)

У Білому домі також пообіцяли Латвії, Литві та Естонії 3 млн доларів на боротьбу з дезінформацією

Сполучені Штати мають намір виділити Латвії, Литві та Естонії близько 170 мільйонів доларів військової допомоги. Про це йдеться в заяві Білого дому за підсумками зустрічі президента Дональда Трампа з лідерами країн Балтії.

"США планують надати близько 100 млн доларів на закупівлю великокаліберних боєприпасів і понад 70 млн доларів на підготовку і спорядження для країн Балтії для підвищення рівня національних збройних сил Естонії, Латвії та Литви", - сказано в документі.

Крім того, США мають намір продовжувати вдосконалювати оборону і зміцнювати систему безпеки у балтійському регіоні за допомогою двох спеціальних програм – "Зовнішнє військове фінансування" (FMF) та "Міжнародна військова освіта і підготовка" (IMET).

Також 3 мільйони доларів обіцяють виділити на боротьбу з дезінформацією.

"США зобов'язуються виділити 3 млн доларів на зміцнення громадської та інституційної стійкості до дезінформації шляхом зміцнення незалежних ЗМІ, державних телемовників і грамотності ЗМІ в регіоні", - йдеться в заяві.

Також наголошується, що понад 5 тисяч військовослужбовців США приєднаються до багатонаціональних сил цього року в рамках військових навчань у Балтійському регіоні - Saber Strike.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що лідери країн Балтії під час візиту в США мають намір просити американського президента збільшити військовий контингент у регіоні.