ua en ru

США ввели візові та фінансові санкції проти Януковича й 10 чиновників України та РФ

Президент США Барак Обама розпорядився ввести візові та фінансові санкції стосовно 11 чиновників України та Росії.

Президент США Барак Обама розпорядився ввести візові та фінансові санкції стосовно 11 чиновників України та Росії. Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

Зокрема, до списку увійшли: відсторонений Верховною Радою Президент України Віктор Янукович (на фото), голова Кабінету міністрів Криму Сергій Аксьонов, голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов і лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Також до списку входять російські чиновники: депутати Держдуми Олена Мізуліна і Леонід Слуцький, голова Ради Федерації Валентина Матвієнко та сенатор Андрій Клішас, віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін, помічник Президента Владислав Сурков, радник Президента Сергій Глазьєв.

В указі Обами йдеться, що будь-яка власність зазначених осіб, що знаходиться на території США або підпадає під американську юрисдикцію, блокується: забороняються будь-які операції з нею. Цим особам також заборонено в'їзд до США.

США також наголосили, що продовжують підтримувати Україну і мають намір дати цими санкціями сигнал Росії для дій зі стабілізації ситуації у Криму і відведення військ.

Нагадаємо, 6 березня США вирішили запровадати візові санкції щодо громадян України та Росії, причетних до порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

Нижче наведено стислі характеристики на громадян України, до яких США застосовують санкції.

"Сергій Аксьонов на даний час являє загрозу миру, безпеці, стабільності, суверенітету або територіальної цілісності України за підрив демократичних інститутів і процесів в Україні. Аксьонов стверджує, що є прем'єр-міністром Криму, і відкинув авторитет законного уряду в Києві", - йдеться в повідомленні на сайті Білого дому.

"Володимир Константинов на даний час являє загрозу миру, безпеці стабільності, суверенітету або територіальної цілісності України за підрив демократичних інститутів і процесів в Україні. Константинов є спікером кримського парламенту, який 11 березня 2014 р. проголосив незалежність від України", - сказано в указі Обами.

"Віктор Медведчук, лідер "Українського вибору", на даний час являє загрозу миру, безпеці, стабільності, суверенітету або територіальної цілісності України за підрив демократичних інститутів і процесів в Україні. Він також був позначений тому, що він матеріально асистував, був спонсором або надавав фінансову, матеріальну і технологічну підтримку Януковичу", - зазначили у Вашингтоні.

"Віктор Янукович, колишній український Президент, на даний час являє загрозу миру, безпеці, стабільності, суверенітету або територіальної цілісності України за підрив демократичних інститутів і процесів в Україні. Після відльоту з Києва та остаточної посадки в Росії, Янукович закликав Президента РФ Володимира Путіна направити російські війська до України", - резюмується в указі Обами.