ua en ru

США вперше за 40 років послабили заборону на експорт своєї нафти

Вперше за останні 40 років компанії США отримали право відправляти на експорт за межі Північної Америки не нафтопродукти, але сиру нафту.

Вперше за останні 40 років компанії США отримали право відправляти на експорт за межі Північної Америки не нафтопродукти, але сиру нафту. Міністерство торгівлі США надало таке право працюючим в Техасі Pioneer Natural Resources і Enterprise Product Partners, пише газета Wall Street Journal.

За даними видання, мова йде про експорт так званої надлегкої нафти або конденсату, що утворюється в сланцевих родовищах. Якість цієї сировини настільки високо, що вже після мінімальної обробки його можна використовувати в якості палива.

Саме ця обставина дозволила американському Минторгу обійти прийнятий у середині 1970-х рр. закон про енергетичну політику та енергозбереження. Формально ніякої зміни політики не сталося - експорт сирої нафти за межі Канади і Мексики раніше під забороною, а Pioneer Natural Resources і Enterprise Product Partners будуть поставляти на міжнародний ринок не сировину, а нафтопродукти.
Перші поставки можуть початися в серпні 2014 р., поступово їх планується довести до 3 млн барелів на добу.

Заборона на експорт з США сирої нафти був прийнятий після оголошеного в 1973 р. арабськими країнами ембарго на поставки нафти країнам, що надали підтримку Ізраїлю у конфлікті з Сирією та Єгиптом і стрибка світових нафтових цін. Зараз нафта експортується за спеціальними ліцензіями тільки в Канаду і Мексику.