ua en ru

США вперше за 60 років стали чистим експортером газу

США вперше за 60 років стали чистим експортером газу Фото: газопровід (kmu.gov.ua)

США позбавилися від торгового дисбалансу, у тому числі наростивши поставки скрапленого газу

Сполучені Штати Америки вперше за 60 років стали чистим експортером газу завдяки зростанню поставок, передає Bloomberg з посиланням на аналітика Управління енергетичної інформації у Вашингтоні Вікторію Зарецьку.

Повідомляється, що за 2017 рік чистий експорт газу склав близько 0,4 млн куб. м на день. Для порівняння в 2016 році чистий імпорт становив 50 млн куб. м на день. Таким чином, вперше з 1957 року США позбавилися від торгового дисбалансу за підсумками року.

"Значне прогнозоване збільшення поставок газу по трубопроводу до Мексики і зростаюче число поставок (СПГ) танкерами мають гарантувати розвиток тренду в майбутньому", - зазначила Зарецька.

Відзначимо, на даний момент в країні на експорт працює лише СПГ-термінал у Луїзіані. Очікується, що цього року відкриються ще два термінали. Крім того, в США прогнозують, що чистий експорт газу в 2018 році зросте до 65 млн куб. м на день, і ще вдвічі у 2019 році.

Нагадаємо, в серпні 2017 року повідомлялося, що Литва прийняла першу партію скрапленого газу з США. У литовському Міненерго зазначили, що поставки американського СПГ посилять енергетичну незалежність країни та Балтійського регіону. До цього президент США Дональд Трамп заявив, що допоможе Польщі та іншим країнам Європи в питанні енергонезалежності.