ua en ru

США наприкінці грудня повернуть мита на російську сталь

Міністерство торгівлі США вирішило скасувати торгове угоду 15-річної давності, захищати російських виробників сталевого прокату від потенційних мит, йдеться в опублікованому напередодні листі Мінторгу до російської влади.

Міністерство торгівлі США вирішило скасувати торгове угоду 15-річної давності, захищати російських виробників сталевого прокату від потенційних мит, йдеться в опублікованому напередодні листі Мінторгу до російської влади. Про це повідомляє Reuters.

У листі США повідомляють Росію про припинення угоди через 60 днів, і повідомляють: "Після припинення дії цієї Угоди, застосовуються положення Закону США про антидемпінгового мита".

Сталеві компанії США в липні звинуватили російських конкурентів у повені американського ринку дешевим листовим прокатом і попросили свій Мінторг скасувати торговельну угоду.

Сприятлива цінова кон'юнктура в США в цьому році привернула увагу низьковитратних російських сталевиробників, конкурентні переваги яких не перекрила навіть дорога логістика.

Компанії Nucor Corp., U.S. Steel Corp, ArcelorMittal USA LLC та інші поскаржилися міністерству торгівлі США на те, що договір про обмеження торгівлі сталлю 15-річної давності не завадив російським виробникам демпінгувати на американському ринку і збільшити постачання листового прокату в США в 15 разів в першій половині 2014 року в річному порівнянні.

Ідея розірвати так звану Угоду про припинення антидемпінгових розслідувань від 1999 року вкладається в логіку посилення позиції американської адміністрації щодо Росії після зростання напруженості між країнами навколо України, який, зокрема, вилився у скасування торговельних пільг для Росії.

Угода дозволяла російським сталевим компаніям уникати великих антидемпінгових мит на гарячекатаний прокат. Замість мит, США встановили квоту та нижню межу цін.

Коли угода 1999 року буде скасовано, до Сєвєрсталі буде застосовуватися мито в розмірі 73,59 відсотка. Новолипецькому металургійному комбінату і Магнітогорському металургійному комбінату загрожують мита в розмірі 184,56 відсотка.
Російський Мінпромторг не зміг надати оперативний коментар.

Нагадаємо, за даними Worldsteel, за підсумками 9 місяців 2014 р. Росія займає п'яту позицію в рейтингу світових виробників сталі, Україна - 12-ту.