ua en ru

США посилять санкції проти нафтового сектора Ірану

Санкції проти Національної іранської нафтової компанії (NIOC) найближчим часом будуть посилені. В добавок до наявних обмежень (заборона на купівлю іранської нафти для американських компаній) санкціям піддадуться всі іноземні банки на території США, що ведуть справи з NIOC, повідомляє Reuters.

Казначейство США звинувачує NIOC в тому, що компанія була пов'язана з ' Корпусом вартових ісламської революції'' і ' уклала контракти на мільярди доларів, не дотримуючись принципів конкуренції''. Відзначимо, що США включили це військове формування в список терористичних організацій.

В якості одного з доказів казначейство призводить призначення в 2011 р. на пост глави Міністерства нафти Ірану Рустама Касемі, який одночасно був одним з керівних осіб в "Корпусі".

Як повідомляє іранське агентство Mehr з посиланням на прес-секретаря Міністерства нафти, у відомстві вважають цілком природним поєднання однією особою державних посад і зайнятості в неурядових організаціях. Тим не менш прес-секретар підкреслив, що в даний момент Касемі не пов'язаний з "Корпусом", і міністерство 'відкидає брехливі звинувачення'' Вашингтона.

Тим часом режим санкцій проти іноземних фінансових інститутів, пов'язаних з NIOC, торкнеться не всіх. Обмеження не зачеплять банки тих країн, на які їх вирішили заздалегідь не поширювати в зв'язку з критичною важливістю іранських нафтових поставок. У числі "пільговиків'' виявилися Китай, Індія і Японія - їм дана відстрочка до кінця року.

Нові санкції є черговою мірою з обмеження іранського експорту нафти. Мета подібної політики - змусити Тегеран припинити розробку атомної програми в зв'язку з підозрами з боку світової спільноти в розробці ядерної зброї. Офіційний Тегеран наполягає на виключно мирному характері програми.

Читайте також: Барак Обама у сьогоднішній промові на Генасамблеї ООН пообіцяє зробити все, щоб Іран не отримав ядерної зброї