ua en ru

США загрожують Євросоюзу санкціями, якщо той не припинить субсидувати Airbus

США відкидають запропонований Євросоюзом (ЄС) план про припинення державного фінансування авіабудівного концерну Airbus. На думку Сполучених Штатів, ЄС повинен припинити нелегальне фінансування всіх авіаційних проектів, зокрема запуску нового літака А350, інакше уряд США буде вимушений запросити дозвіл Світової організації торгівлі (СОТ) на введення багатомільярдних торгових санкцій, повідомляє Reuters. Ймовірно, їх розмір складе від 7 млрд до 10 млрд дол. в рік.
Представники американського Boeing заявили, що їх європейський конкурент - Airbus, не зможе врегулювати дану суперечку, поки не припинить отримувати субсидії на запуск літака А350. "Висновок СОТ свідчить, що абсолютно всі субсидії, пов'язані із запуском у виробництво і випуском літаків Airbus, здійснюються проти правил організації. Дані субсидії нанесли велику втрату авіаіндустрії США і сприяли зростанню безробіття. Наша сьогоднішня заява підкреслює те, що США не прийме нічого, окрім повної відмови від субсидії ", - сказав представник США у СОТ Рон Кірк.
Проте, на думку Airbus, вся фінансова підтримка ЄС відносно авіаконцерну відповідає правилам торгової організації, запити на введення санкції не підкріплені реальними доводами, державне фінансування запуску А350 не пов'язане з рішенням СОТ, а подальші субсидії проводитимуться відповідно до правил торгової організації. Автор даної заяви - начальник відділу зв'язків з громадськістю авіаконцерну Райнер Олер додав, що за час конфлікту такі "безпідставні звинувачення" стали нормою для уряду США.
Нагадаємо, в травні 2011 р. СОТ в цілому підсумувала, що фінансова підтримка Airbus з боку Євросоюзу не є незаконними субсидіями. В той же час організація ухвалила, що деякі практики європейських урядів з надання кредитів Airbus суперечать міжнародним правилам. СОТ зобов'язала Євросоюз до 1 грудня 2011 р. усунути виявлені порушення.
У березні ц. р. СОТ прийшла до висновку, що Boeing користувався незаконними субсидіями від влади США. За даними ВТО, незаконні субсидії на користь Boeing склали щонайменше 5,3 млрд дол. за період 1989-2006 рр. Зокрема держпідтримка Boeing, не сумісна з правилами СОТ, включала науково-дослідні гранти від аерокосмічного управління NASA на загальну суму близько 2,6 млрд дол.