ua en ru

США таємно передали Ірану 400 млн доларів за звільнення своїх громадян, - WSJ

США таємно передали Ірану 400 млн доларів за звільнення своїх громадян, - WSJ Фото: Барак Обама

Передача коштів збіглася за часом з укладенням ядерної угоди між Іраном, США та іншими країнами

Адміністрація президента США Барака Обами організувала таємний перевод 400 млн доларів Ірану, який збігся із звільненням у січні чотирьох американців, затриманих в Тегерані. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на американських і європейських чиновників.

"Дерев'яні контейнери з євро, швейцарськими франками і іншими валютами були доставлені в Іран на вантажному літаку. США закупили гроші в центральних банках Нідерландів і Швейцарії", - йдеться в повідомленні.


Як повідомляється, угода збіглася у часі з тим, коли Іран укладав ядерну угоду, що дозволило зняти санкції проти цієї країни.

Посадові особи США заперечують будь-який зв'язок між оплатою і обміном ув'язненими, називаючи це "випадковим збігом".

Разом з тим, деякі чиновники визнають, що іранські переговорщики з обміну ув'язненими заявили, що їм потрібні готівкові гроші, щоб показати, що вони отримали щось матеріальне.

Крім того, видання повідомляє про затримання в останні місяці в Ірані громадян з подвійним громадянством з Франції, Канади і Великобританії.

Нагадаємо, 2 січня 2016 року європейський санкції, які вводили заборону на купівлю продукції нафтохімічних підприємств Ірану, припинили свою дію, що надає ісламській республіці право здійснювати експортні поставки до ЄС.