ua en ru

У США судять російського хакера

У США судять російського хакера Фото: Марк Вартанян

У грудні 2016 року влада Норвегії екстрадувала обвинуваченого в комп'ютерному шахрайстві Марка Вартаняна в Сполучені Штати

Росіянин Марк Вартанян, відомий як "Kolypto", постав перед федеральним судом США за звинуваченням у комп'ютерному шахрайстві, а саме в розробці шкідливої програми "Цитадель". Про це повідомив Мін'юст США у Facebook.

Згідно з повідомленням, у грудні 2016 року влада Норвегії екстрадувала Вартаняна до Сполучених Штатів.

"Як припускають, роль обвинуваченого полягає в розробці та вдосконаленні "Цитаделі", використання якої зловмисниками завдало величезних фінансових збитків фізичним особам та організаціям по всьому світу", - повідомили в американському юридичному відомстві.

Там уточнили, що "Цитадель" - це набір шкідливих програм, які могли використовуватися для зараження комп'ютерних систем і крадіжки облікових даних фінансово-особових рахунків користувачів та їхньої особистої інформації з комп'ютерних мереж. За оцінками фахівців, цією програмою заражено близько 11 млн комп'ютерів по всьому світу, що стало причиною збитків у 500 млн доларів.

У Мін'юсті США повідомили, що розслідування кримінальної справи триває.

Нагадаємо, захист електронних комунікацій політичних партій та всієї виборчої системи Великої Британії від втручання хакерів ззовні, зокрема з Росії, став "пріоритетним завданням" для спецслужб країни.