ua en ru

У США створили групу з аналізу загроз у Чорному морі

У США створили групу з аналізу загроз у Чорному морі Іллюстративне фото (dpsu.gov.ua)

Проблема російської агресії з боку моря обговорювалась у США ще півтора роки тому

Посольство України в США ініціювало створення групи з аналізу загроз у Чорноморському басейні, до якої увійшли американські політики та експерти. Про це повідомив надзвичайний та повноважний посол України в США Валерій Чалий під час прес-конференції щодо стратегічного партнерства України та США, передає кореспондент РБК-Україна.

"Діяти треба більш активно. Американці в політичних заявах експертів відкрито говорять, що зусиль недостатньо. Адже асиметрія очевидна: наш український потенціал непорівнянний з російським стосовно контролю водного простору, а Росія почала діяти досить активно. Тому є багато питань, на які зараз треба шукати швидкого реагування і системного стримування", - повідомив Чалий.

Він також додав, що проблема російської агресії з боку моря обговорювалась у США ще півтора роки тому.

"Питання і прогноз по морському басейну "Азовське та Чорне море" піднімалось ще півтора роки тому. Ситуація аналізувалась і до цього привертали увагу американців. Посольство України в США зі свого боку прогнозувало розвиток такої ситуації. Тому ми створили платформу. В рамках "друзів деокупації Криму" - групу з аналізу безпекових загроз у Чорноморському басейні. У цю групу входять колишні високопосадовці, військові і політики високого рівня, а також експерти", - повідомив Чалий.

"Що ми зробили минулого року. Ми запропонували конгресменам разом з американцями підняти це питання і надати додаткову допомогу, виключно по системам контролю водного простору. Зараз - те, що катери (США нададуть Україні - ред.) це вже процес політичної підтримки конгресу США. Він вже пішов далі в виконавчі структури", - додав він.

Нагадаємо, що міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомляв, що Україна просить США і ЄС відреагувати на спробу морської блокади з боку РФ.