ua en ru

США і Швейцарія лідирують у рейтингу "податкових притулків"

США і Швейцарія лідирують у рейтингу "податкових притулків" Фото: рейтинг (Pixabey)

На третьому місці опинилися Кайманові острови, потім йдуть Гонконг, Сінгапур, Люксембург, Німеччина

Сполучені Штати Америки (США) піднялися на одну позицію вгору в рейтингу країн - "податкових притулків", наблизившись до Швейцарії. Про це свідчать дані Financial Secrecy Index, який складає британська неурядова організація Tax Justice Network.

Згідно з рейтингом, у 2013 році США займали 6-е місце 3-е місце в 2015 році. Відзначимо, що останній раз список публікувався в 2015 році.

Зазначено ,що частка країни в експорті офшорних фінансових послуг зросла з 2015 року з 19,6% до 22,3%, Швейцарія - 4,5%.

"США, як і раніше, непрозорі, так як відмовляються брати участь у міжнародних ініціативах щодо обміну податковою інформацією, зберігають "анонімні" юридичні особи і трасти, активно пропоновані в окремих американських штатах", - заявили автори рейтингу.

Не надаючи інформацію податковим органам в інших країнах, США створили власну систему збору даних про активи американських громадян за кордоном - FATCA.

Так, на третьому місці - після Швейцарії і США опинились Кайманові острови, потім йдуть Гонконг, Сінгапур, Люксембург, Німеччина, Тайвань, ОАЕ, Гернсі.

Зазначимо, що Великобританія представлена в рейтингу окремо від залежних територій (острови Джерсі, Гернсі, Мен, Британські Віргінські та Кайманові острови, Гібралтар і т. д.). Проте в разі підсумовування всіх цих територій Великобританія зайняла б у ньому перше місце.

Нагадаємо, за даними на початок січня, Україна за підсумками 2017 року піднялася на 16 позицій порівняно з 2016 роком у рейтингу економічної свободи від американського аналітичного центру Heritage Foundation.