ua en ru

США і Росія блокують переговори про заборону бойових роботів

США і Росія блокують переговори про заборону бойових роботів Фото: штаб-квартира ООН у Женеві (nog.ch)

У 2013 році тема заборони була включена в порядок денний ООН

Сполучені Штати Америки (США) та Російська Федерація (РФ) були серед числа країн, які заблокували в ООН просування переговорів про заборону бойових роботів. Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що протягом тижня зустрічей, які проходили в Женеві, група конвенції Організації Об'єднаних Націй (ООН) про види звичайної зброї обговорювала потребу в ініціюванні переговорів про повністю автономну зброю зі штучним інтелектом, на офіційному рівні. Такі переговори можуть привести до договору про заборону такого виду озброєння.

За словами координатора кампанії щодо зупинки бойових роботів Мері Уерхем, Росія, США, Південна Корея, Ізраїль та Австралія є основними країнами, що виступають проти обговорення заборони.

Відзначається, що ООН включила тему бойових роботів до свого порядку денного у кінці 2013 року, але з того часу ніяких зрушень не відбулося.

Експерти зазначають, що позиції за столом переговорів ускладнюються. Представники країни мають намір знову зустрітися в листопаді в Женеві.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляли, що Сполучені Штати 14 вересня приєднаються до переговорів щодо нової сирійської конституції під керівництвом ООН в Женеві. На переговорах США будуть представляти посол Джеймс Джеффрі, спецпредставник держсекретаря зі взаємодії щодо Сирії, і Джоел Рейберн, спецпосланник із Сирії.