ua en ru

США розробляють нову стратегію дій в Афганістані, - USA Today

США розробляють нову стратегію дій в Афганістані, - USA Today Фото: американські військові в Афганістані (flickr.com/29thinfantrydivision)

Передбачається, що афганських військових консультуватимуть 5,5 тисяч приватних підрядників

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа розробляє нову стратегію дій в Афганістані. Про це повідомляє газета USA Today, посилаючись на засновника приватної військової компанії Blackwater Еріка Прінса, який на даний час займається розвитком нової стратегії.

Зазначено, що згідно з цією ініціативою, афганських військових консультуватимуть 5,5 тисяч приватних підрядників - перш за все це колишні співробітники підрозділів спецназу. Крім того, за даними Прінса, план також передбачає приватний повітряний флот, що складається з 90 літаків.

Видання відзначає, що зараз на території Афганістану перебувають 8,4 тисяч американських військових. Всі вони, за інформацією газети, перебувають там для навчання і керівництва місцевими військовими, не маючи при цьому "прямий бойової ролі". У зв'язку з цим всі вони, за словами співрозмовника видання, у майбутньому поступово можуть бути замінені на підрядників.

Прінс також поінформував, що втілення подібного плану, за його даними, обійдеться владі США менш ніж в 10 млрд доларів на рік. Це, за його словами, значно меншою, ніж сума, яку Пентагон планував виділити на кампанію США в Афганістані в цьому році (понад 40 млрд доларів).

Співрозмовник також уточнив, що приватні радники, згідно з новою стратегією, будуть працювати безпосередньо з бойовими батальйонами Афганістану по всій країні, а повітряні сили будуть використовуватися для медичної евакуації та перекидання військ. Підрядники будуть "помічниками" афганських військових і будуть носити афганську військову форму.

Видання підкреслює, що подібна стратегія викликає серйозні побоювання у радника Трампа з питань національної безпеки Герберта Макмастера і міністра оборони США Джейсмса Меттіса.

Нагадаємо, у липні сенатор Сполучених Штатів Америки (США) Джон Маккейн заявив про неприйнятність втрат США в Афганістані через відсутність стратегії.