ua en ru

США закликають владу України відкликати задіяну для придушення протестів міліцію

США закликають владу України відкликати задіяну для придушення протестів міліцію.

США закликають владу України відкликати задіяну для придушення протестів міліцію. Про це йдеться в заяві офіційного представника Ради національної безпеки США Кейтлін Хейден щодо України.
США висловлюють стурбованість насильством, яке відбувається на вулицях Києва, і закликає всі сторони до негайного врегулювання ситуації.
На думку США, зростання напруженості в Україні є прямим наслідком невизнання владою законних претензій свого народу.
"Влада зробила спроби послабити основи демократії в Україні шляхом криміналізації мирного протесту і позбавлення громадянського суспільства та політичних опонентів ключових демократичних гарантій. Ми закликаємо владу України вжити заходів, які стануть найкращим шляхом для майбутнього України, в тому числі скасувати антидемократичні закони, які були підписані в останні дні, вивести міліцейські загони для придушення протесту з центру міста Києва, почати діалог з політичною опозицією", - заявила Хейден.
На думку США, з перших днів рух "Майдан" мало всі ознаки ненасильства.
"І ми підтримуємо сьогоднішній заклик з боку опозиційних політичних лідерів відновити цей принцип", - зазначила Хейден.
За її словами, США будуть продовжувати розглядати додаткові заходи, у тому числі санкції, у відповідь на застосування насильства.
Нагадаємо, увечері 19 січня в Києві на вулиці Грушевського біля стадіону "Динамо" сталися сутички мітингувальників і міліції. Мітингувальники закидали правоохоронців камінням, фаєрами, коктейлями "Молотова". При цьому було спалено 6 автобусів і вантажівок правоохоронців. Міліція використовувала проти мітингувальників шумові гранати і гумові кулі. За даними міліції, під час сутичок постраждали понад 70 правоохоронців, в тому числі 49 - госпіталізовано. За даними медиків, постраждалих за підсумками зіткнень на Грушевського кілька сотень.