ua en ru

США визнають уряд Сомалі вперше за більш ніж 20 років

Уряд США 17 січня 2013 р. визнає уряд Сомалі вперше за більш ніж 20 років, повідомив заступник державного секретаря США Джонні Карсон, передає Reuters. За його словами, офіційно про це буде оголошено під час зустрічі глави американського зовнішньополітичного відомства Хілларі Клінтон з обраним у 2012 р. Президентом Сомалі Хассаном Шейхом Мохаммедом.

"Коли секретар зустрінеться з Хассаном Шейхом Мохаммедом, вона обміняється дипломатичними грамотами та визнає уряд Сомалі в Могадішо вперше за більш ніж 20 років", - уточнив Карсон. При цьому необхідно відзначити, що формально Вашингтон не переривав дипломатичних зв'язків з Сомалі, проте африканська держава з початку 1990-х рр. знаходилося в стані анархії.

Визнання офіційним Вашингтоном нового уряду відкриє шлях до збільшення допомоги Сомалі по лінії Агентства з міжнародної допомоги (USAID) та інших агентств, у тому числі і міжнародних.

Карсон додав, що у США немає планів в найближчому майбутньому знову відкривати посольство в Могадішо. В даний час інтереси Сполучених Штатів в Сомалі представляє американський посол в столиці Кенії Найробі.

Збройні зіткнення в Сомалі тривають з 1991 р. На півночі країни зберігаються сепаратистські тенденції, а частина території контролюється радикальними ісламістами, найбільш великим і організованим загоном останніх є угруповання "Аль-Шаббаб". Проти них виступають війська центрального уряду і миротворчий контингент африканських держав, що складається в основному з військовослужбовців Уганди.

Президентські вибори в Сомалі пройшли 20 серпня 2012 р.

Читайте також: США не будуть відправляти війська в Малі, - глава Пентагону