ua en ru

США примушують правоохоронців інших країн порушувати права людини, - The Hill

Зовнішня розвідка США штовхає правоохоронні органи інших країн на порушення прав людини при розслідуванні кримінальних справ. Про це пише вашингтонська газета The Hill, яка є основним джерелом новин для американських конгресменів.

"Звільнена від правил і гарантій Конституції США діяльність зовнішньої розвідки призвела до ряду справ, які були побудовані на кричущих порушеннях прав людини правоохоронними органами місцевої влади з благословення США. Наприклад, у справі "США проти Альвареса Мачейна" Верховний суд не прийняв до уваги викрадення іноземного громадянина агентами США з метою представлення його перед американським судом - тодішній Президент Мексики Карлос Салінас різко засудив цю справу і навіть прийняв закон про посібництво і підбурювання актів транснаціональних викрадень, які тепер вважаються злочинами "проти батьківщини"", - пише The Hill.

Видання зазначає, що у США є збочені подвійні стандарти: іноземний громадянин може постати перед судом в США за підозрою в порушенні американського федерального закону, що може призвести до можливого ув'язнення у федеральній в'язниці США, але йому заборонено користуватися навіть елементарним захистом, передбаченим Четвертою поправкою.

В якості прикладу The Hill привів закриту днями справу про хабарництво. Федеральний суддя Сан-Франциско назвав його "самим необгрунтованим звинуваченням", яке він бачив за 50 років практики. Уряд США заявив, що два українських чиновника - Юрій Сидоренко та Олександр Васильєв - давали хабара посадовій особі в установі ООН у Канаді з метою забезпечення вигідних контрактів для свого бізнесу.

Видання зазначає, що прокуратура зайшла занадто далеко, поширюючи американський закон і не поважаючи права підсудних на належну правову процедуру.

Серед затриманих за запитом США - Дмитро Фірташ, багатий український промисловець. Без відома Фірташа в червні 2013 року таємний суд присяжних пред'явив йому звинувачення в змові з метою порушення закону про корупцію за кордоном (FCPA), і з тих пір уряд веде за ним спостереження. Як стверджується в судових документах, Фірташ разом з п'ятьма іншими обвинуваченими підкуповував чиновників в Індії з метою отримання дозволу на видобуток титанових руд. Заявляючи про свою невинність, Фірташ бореться з екстрадицією в США з тих пір, як вніс заставу у розмірі 125 млн євро.

"Візьміть Четверту поправку, яка захищає право людини на свободу від необгрунтованих обшуків і вилучень і вимагає ордера, підкріпленого розумною причиною, і порівняйте з обшуками, проведеними американськими агентами в зарубіжних країнах. Верховний суд неодноразово відмовлявся застосовувати цю поправку для неамериканських громадян, незважаючи на те, що деякі стверджують, що він може призвести до зловживань правоохоронцями. Це означає, що суд не буде звертати уваги ні на те, як представлені докази були зібрані, ні на те, як ордер на арешт був отриманий", - резюмує The Hill.