ua en ru

США застосовують візові санкції проти українців, які порушували права людини

Заступник помічника Державного секретаря США з питань демократії, прав людини і праці Томас Меліа заявляє, що адміністрація Сполучених Штатів Америки на підставі існуючих законів застосовує візові санкції проти українців, які задіяні у грубих порушеннях прав людини. Про це він заявив в інтерв'ю "Голос Америки".

"Наші існуючі закони дають нам можливість накладати візові обмеження для в'їзду до США на осіб, які, ми вважаємо, задіяні у грубих порушеннях прав людини чи інших злочинах. І ми це робимо. Є українці, які не можуть прибути до США. Я не бачу необхідності запроваджувати нові закони у цьому напрямку. І ми шукаємо шляхи вирішення тих проблем, які затьмарюють наші відносини, і я сподіваюсь, українських уряд рухатиметься у цьому напрямку", - сказав Меліа.

За його словами, 22 лютого у Вашингтоні на засіданні робочої групи з політичного діалогу та верховенства права у рамках двосторонньої Комісії зі стратегічного партнерства обговорювалися питання необхідності виконання Україною своїх зобов'язань щодо запровадження верховенства права та інших демократичних стандартів.

"Ми хочемо, щоб Україна була успішною і зблизилась з Європою та США щодо запровадження правових та політичних стандартів. Ми вели дискусію навколо порушень на виборах минулого жовтня, які, на нашу думку та думку інших оглядачів, були кроком назад для України. Ми також обговорили перепони у наших відносинах, а саме політично вмотивовані переслідування представників попереднього уряду Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Це значно захмарює наші взаємини", - підкреслив заступник помічника Держсекретаря

За його словами, Сполучені Штати готові і надалі надавати консультаційну допомогу Україні.

Нагадаємо, в жовтні 2012 р перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що йому анулювали візу в США. Ренат Кузьмін повідомив про скасування візи в листі Президенту США Бараку Обамі, в якому перший заступник генпрокурора скаржився на змову між деякими українськими та американськими політиками, які, на його думку, заважають розслідуванню справи про вбивство Євгена Щербаня.

Читайте також: Кузьмін вважає, що невидача йому візи в США є неповагою Держдепу до України в цілому