ua en ru

США може застосувати практику стримування проти російських хакерів

США може застосувати практику стримування проти російських хакерів Фото: ФБР збирає докази російського сліду в хакерських атаках

Якщо вони продовжуватимуть практику вторгнення на американські ресурси

Сполучені Штати Америки можуть почати застосовувати практику стримування проти російських хакерів, якщо вони продовжуватимуть практику вторгнення на американські ресурси. Про це заявив помічник Генерального прокурора США з питань нацбезпеки Джон Карлін, передає "Голос Америки".

Зазначено, що Іран, Північна Корея, Китай і Росія - чотири держави, які нині становлять найбільшу загрозу в американському кіберпросторі.

За словами Карліна, проти трьох із них Сполучені Штати успішно застосовують практику стримування. Міністерство юстиції висувало звинувачення проти окремих хакерів із Китаю та Ірану, кількох вдалося затримати, а на початку 2015 року глава США Барак Обама наклав санкції на КНДР - за атаку 2014-го на сервери компанії Sony.

Нині дедалі більше експертів погоджуються: якщо ФБР доведе, що за хакерськими атаками на Національний демократичний комітет стоять росіяни, проти них варто застосувати ту ж практику стримування.


"Ми поки не бачили публічних дій проти Росії. Але для них було б помилкою припускати, що ми не застосуємо модель стримування, якщо вони продовжуватимуть практику вторгнення", - попередив Карлін.

Відповідаючи на питання про можливе втручання Росії в американські вибори, Директор національної розвідки Джеймс Клеппер зазначив: в уявленні Путіна, Америка втручається у політичні процеси в РФ та пострадянському просторі. А, відтак, хакерські атаки, в їхньому уявленні, можуть бути рівноцінною відповіддю.

"У них - параноя. І Путін особисто переймається, аби кольорова революція не сталася і в Росії. І вони бачать американську конспірацію за кожним рогом. І, вочевидь, вони вважають, що ми хочемо вплинути на політичні процеси у РФ. А, відтак, на їхню думку, природною відповіддю має бути помста. Тож вони намагаються робити нам те, що, гадають, ми зробили їм", - пояснив Клеппер.

Нагадаємо, раніше кандидат у президенти США від демократів Хілларі Клінтон заявила, що комп'ютери Національного комітету Демократичної партії Сполучених Штатів зламали російські спецслужби.