ua en ru

У США попереджають про можливий вплив РФ на європейські вибори

У США попереджають про можливий вплив РФ на європейські вибори Фото: Володимир Путін

Мета - дискредитувати західні вибори і відвернути увагу

Після цілої низки хакерських атак протягом передвиборної кампанії в США американські чиновники й аналітики переконані, що Росія в 2017-2018 роках має намір так само втручатися в хід виборів в західноєвропейських країнах. Про це пише видання The Wall Street Journal із посиланням на представників адміністрації глави США Барака Обами.

На відміну від США, де з російським впливом зіткнулися вперше, в Європі Кремль давно підтримує контакти з деякими політиками, крім того, налагоджує зв'язки з євроскептиками, чиї позиції посилилися через наплив біженців і мігрантів.

Серед найближчих виборів в Європі, на яких може позначитися російський вплив, - вибори до парламенту Нідерландів (березень), президента Франції (квітень-травень), а також в бундестаг ФРН восени. Результати всіх цих виборів матимуть великі геополітичні наслідки для Росії, вважає Паси Ерон, експерт базується у Вашингтоні Фонду захисту демократії (FDD).

Навіть якщо не вдасться провести у владу прямих союзників Росії на європейських виборах 2017 року, в довгостроковій перспективі подібне втручання стане частиною стратегії президента РФ Володимира Путіна, пише WSJ. Вносячи замішання в стан тих, кого він вважає своїми противниками в США і Європі, і дискредитуючи виборчу систему на Заході, Путін хоче полегшити собі можливість перевиборів на пост глави власної держави в 2018 році, стверджує видання.

Як вважає один з представників Білого дому, якщо західні країни будуть критикувати процедуру перевиборів Путіна на пост президента, у Кремля буде готова відповідь, що у них самих неідеальна виборча система. Крім того, в американській адміністрації дотримуються думки, що тактика Москви може полягати в тому, щоб створити європейцям проблеми в їхніх країнах під час виборів, щоб їм було не до критики Росії.

Нагадаємо, днями президент Болгарії Росен Асенов Плевнелієв заявив, що, на його думку, Росія намагається розколоти та дестабілізувати Європу за допомогою кібератак.