ua en ru

США застерегли КНР від збільшення військової присутності в Південнокитайському морі

США застерегли КНР від збільшення військової присутності в Південнокитайському морі Фото: штучні острови в Південнокитайському морі

США "не сприйматимуть" односторонні зміни ситуації в регіоні

Співпраця між Сполученими Штатами Америки та Китаєм задля врегулювання конфлікту на Корейському півострові не означає, що Пекін може й надалі збільшувати військову присутність у Південнокитайському морі. Про це заявив міністр оборони США Джеймс Меттіс на Азійській конференції безпеки в Сінгапурі, передає DW.

Як наголосив американський урядовець, особливо це стосується розміщення військовослужбовців на штучних островах і спорудження на них військових баз. У своїй заяві Меттіс зазначив, що США "не сприйматимуть" односторонні зміни ситуації в регіоні.

Водночас, на думку глави Пентагону, спроби Китаю переконати керівництво Північної Кореї відмовитися від провокацій із випробуванням балістичних ракет варті похвали.

Як відомо, через Південнокитайське море провозять майже третину світового морського транспортного потоку, а на шельфі розташованих там островів виявили поклади нафти. Хоч більшість цих островів дуже далеко від китайського узбережжя, Китай вважає острови архіпелагу Спратлі своєю винятковою економічною зоною. Так само, як і більшість акваторії Південнокитайського моря.

Із кінця 2013 року Пекін проводить в Південнокитайському морі масштабні гідротехнічні та будівельні роботи в тому числі й щодо намивання штучних островів та спорудження на них військових об'єктів. Крім Китаю, на острови претендують ще п'ять країн: В'єтнам, Тайвань, Малайзія, Філіппіни і Бруней.

Нагадаємо, раніше МЗС Китаю попередило США, що якщо принцип "одного Китаю" буде порушений, то не варто очікувати на зміцнення відносин і співпрацю держав в основних сферах.