ua en ru

У США показали нову "супергармату" для стримування РФ і Китаю

У США показали нову "супергармату" для стримування РФ і Китаю Фото: на рельсотрон уже витратили понад 1,5 млрд доларів

Йдеться про рельсотрон - електромагнітну рейкову гармату

Пентагон розробляє новий тип зброї - електромагнітну рейкову гармату (рельсотрон). Розробники і військові чиновники відзначають, що вона була б корисною для стримування Росії і Китаю, повідомляє газета Wall Street Journal.

Повідомляється, що зброя, яку газета називає також "супергарматою", не вимагає ні пороху, ні вибухових речовин. Вона розганяє снаряд за допомогою електромагнітних рейок, а швидкість боєприпасу може досягати більше 1,5 км у секунду. Видання публікує демонстраційний ролик про новий тип зброї.

"Не можна ігнорувати той факт, що Росія має здатність нести звичайні боєприпаси на великі відстані. Ми повинні бути у змозі протистояти таким залпам. І електромагнітна гармата потенційно дасть нам можливість зробити це", - заявив перший заступник міністра оборони США Роберт Уорк.


За його словами, нова зброя "матиме величезне стримуюче значення". Військові інженери погоджуються, відзначаючи, що рельсотрон був би корисний для "захисту країн Балтії від Росії" або "союзників від Китаю в Південно-Китайському морі".

При цьому розробка нової зброї стикається з багатьма технічними перешкодами, відзначає видання.

Видання з посиланням на джерела в Міноборони США відзначає, що робота американських військових над рейковою гарматою не раз ставала метою атак хакерів із Росії та КНР.

ВМФ США почав працювати над рельсотроном 10 років тому і витратив на його розробку понад 1,5 млрд доларів, підкреслює газета.

Нагадаємо, днями російські і китайські військові провели перші спільні комп'ютерні командно-штабні навчання з протиракетної оборони "Повітряно-космічна безпека-2016".