ua en ru

США підтвердили Україні намір надати 50 млн дол. допомоги на позбавлення решти високозбагаченого урану

США підтвердили Україні своє зобов'язання надати необхідну технічну та фінансову допомогу у розмірі близько 50 млн дол. до самміту з ядерної безпеки у 2012 р. як складову зусиль, включно з фінансовими та іншими ресурсами, необхідними для побудови сучасного об`єкта з джерелом нейтронів, що сприятиме розвитку співробітництва у сфері мирного використання ядерної енергії. Про це йшла мова під час зустрічі міністра закордонних справ України Костянтина Грищенко і державного секретаря США Хілларі Клінтон під час третього засідання українсько-американської комісії стратегічного партнерства 15 лютого у Вашингтоні, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ.
Українська сторона в свою чергу підтвердила своє зобов'язання позбутися решти її високозбагаченого урану до самміту з ядерної безпеки у 2012 р.
К.Грищенко та Х.Клінтон підкреслили відданість обох сторін справі убезпечення всіх вразливих ядерних матеріалів і розширення співпраці в галузі ядерної безпеки та нерозповсюдження. Вони привітали значний прогрес, який був досягнутий у напрямку реалізації спільної заяви Президентів України та США, оприлюдненої під час самміту з ядерної безпеки у 2010 р. До кінця 2010 р. значна кількість українського високозбагаченого урану була вивезена за підтримки США.
У контексті реалізації Спільної заяви сторони відзначили суттєвий прогрес в утилізації українського твердого ракетного палива ракет РС-22 та знищення ракет "Скад".