ua en ru

США підготували нові санкції проти Росії

США підготували нові санкції проти Росії Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Санкції хочуть ввести через отруєння Скрипалів

Мінфін і Держдеп завершили підготовку пакету санкцій США проти РФ у зв'язку з спробою отруєння у Великобританії екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та передали свої пропозиції в Білий дім. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Для того, щоб нові санкції набули чинності, їх повинні схвалити в Білому домі. Точний обсяг санкцій поки невідомий. Один з джерел Bloomberg стверджує, що вони зачіпають банківський сектор РФ.

Як повідомляється, держсекретар США Майкл Помпео вже повідомив міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про намір Вашингтона застосувати щодо Москви другу хвилю санкцій по "справі Скрипаль" в лютневій телефонній розмові.

Нагадаємо, в грудні минулого року США вводили санкції проти РФ через отруєння в Солсбері. Тоді США ввели санкції проти 19 фізичних та чотирьох юридичних осіб. В списки також потрапили хакери з російської військової розвідки.

Як відомо, у Британії встановили особи двох чоловіків, які фігурують в отруєнні Скрипалів в англійському місті Солсбері. Їх звинуватили у змові з метою вбивства з використанням речовини "Новачок". Пізніше було встановлено, що співробітники ГРУ РФ, яких підозрюють в отруєнні Скрипалів, з вересня 2016 року по березень 2018 майже 30 разів літали в Європу, найчастіше - в Женеву.

Також в Британії заявили, що підозрювані Олександр Петров і Руслан Боширов є офіцерами військової розвідки Росії.

Зазначимо,в розслідуванні Bellingcat була встановлена особистість "Руслана Боширова", одного з двох співробітників ГРУ, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. Як відзначає видання, в пошуку допоміг сайт військового училища, який опублікував список своїх випускників, які стали "Героями Росії". Серед них був Анатолій Чепіга. Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 року підтвердила цю гіпотезу.