ua en ru

США підтримують прагнення українців мати єдину помісну церкву, - Волкер

США підтримують прагнення українців мати єдину помісну церкву, - Волкер Фото: Курт Волкер (flickr.com/usembassykyiv)

Також він заявив, що в результаті рішення про надання Томосу не повинно бути насильства

Під час телефонного брифінгу у Брюсселі спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер заявив, що Сполучені Штати повністю підтримують прагнення українців мати власну єдину помісну церкву. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на УНІАН.

Волкер зазначив, що рішення Вселенського патріарха Варфоломія про підтримку надання автокефалії Українській церкві є релігійним рішенням.

"З американської точки зору, єдине, що ми можемо сказати, що ми віримо у принцип релігійної свободи. Наша країна ґрунтується на цьому, і тому ми підтримуємо прагнення будь-яких людей сповідувати їхню релігію так, як вони бажають, і мати свободу та визнання, і робити це мирно", - заявив Волкер.

Спецпредставник Держдепу сподівається, що не буде протестів й насильницьких дій, організованих в результаті цього рішення.

"Я думаю, це буде трагедією побачити це", - підкреслив Волкер.

Також у нього запитали про попередження від представників Російської православної церкви, що незалежність Української церкви може стати причиною насильства в Україні.

"Це трагедія що ви маєте релігійних лідерів, які говорять про звернення до насильства. Це буде жахливий випадок, і ми, безумовно, не хочемо бачити це", - відповів Волкер.

Нагадаємо, УПЦ КП сподівається отримати томос вже у листопаді. Це може статись на наступному засіданні Синоду Константинопольского патріархату.