ua en ru

США планують створити в Киргизстані військову базу неподалік від міста Ош на півдні країни

США планують створити в Киргизстані військову базу неподалік від міста Ош на півдні країни. Згідно із заявою американського міністерства оборони, там будуть розміщені казарми для солдатів і гуртожитки для офіцерів. Військові, яких розквартирують на новій базі, будуть озброєні, окрім стрілецької зброї, мінометами, калібр яких складе менше 120 мм і гранатометами. В той же час розміщення під Ошем важкої артилерії і бронетанкових військ не планується. За деякими даними орендна плата за цю базу складатиме 10 млн дол. Про це повідомляє телеканал Press TV, повідомляє РБК.
Як заявив заступник держсекретаря США Роберт Блейк, обстановка в Киргизстані залишається нестабільною, відносини між киргизьким і узбецьким населенням півдня цієї країни достатньо напружені. У Вашингтоні також стурбовані можливістю проникнення до Киргизії бойовиків з Афганістану.
У Киргизстані вже знаходиться база військово-повітряних сил (ВВС) США в аеропорту Манас, яка використовується як транзитний транспортний центр для перевезень військових вантажів збройних сил США до Афганістану. Безпека цієї бази вже була названа Білим домом "національним пріоритетом", оскільки Манас відіграє важливу роль в постачанні афганського угрупування НАТО.
Місто Ош, де планується створення американської бази, в червні 2010 р. став центром міжетнічних зіткнень між узбеками, що проживають на цій території, і киргизами, в результаті загинули, за різними даними від 300 до 1 тис. людей.
У Киргизстані є і база російських ВВС. Вона розташована під містом Кант. Там розташовані багатоцільові винищувачі Су-27, штурмовики Су-25, військово-транспортні і навчальні літаки. У 2009 р. РФ і Бішкек уклали договір про присутність військових літаків в Киргизстані на 49 років.