ua en ru

США планують розширити патрулі в Південно-Китайському морі

США планують розширити патрулі в Південно-Китайському морі Фото: прапор Китаю (commons.wikimedia.org)

Мета патрулювання - посилити позиції США щодо територіальних претензій Китаю в регіоні

Пентагон вперше підготував графік військово-морського патрулювання в Південно-Китайському морі. Про це повідомили джерела у військовому відомстві, передає The Wall Street Journal.

Зі слів співрозмовників видання, йдеться про так звані операції з метою забезпечення вільного судноплавства.

Згідно з розробленим графіком, патрулювання проводитиметься два-три рази на місяць з метою посилити позицію США щодо територіальних претензій Китаю в регіоні.

Газета зазначає, що нинішні плани Пентагону розходяться з діями за адміністрації Барака Обами, коли було вирішено скоротити кількість таких патрулів або зовсім їх відкласти після серйозних суперечок всередині міністерства.

Тепер же, як відзначають співрозмовники видання, регулярність патрулювання може нівелювати аргументи Пекіна, який раніше кожного разу за появи американських кораблів заявляв про провокації з боку Вашингтона.

Представники влади Китаю на запит про коментар із приводу планів Пентагону не відповіли, до цього Пекін звинувачував Вашингтон у порушенні свого суверенітету під час проведення операції із забезпечення свободи судноплавства

Нагадаємо, в китайських підрозділів великих європейських компаній побоюються зростаючого впливу Компартії Китаю на бізнес.