ua en ru

США планує посилити захист країн Балтії

США планує посилити захист країн Балтії Фото: танкова бригада США

Витрати на утримання додаткових сил в Балтії можуть скласти 2,7 млрд доларів на рік

Президент США Барак Обама планує розмістити в країнах НАТО в Центральній і Східній Європі військову техніку, достатню для озброєння однієї бронетанкової бригади, яка буде базуватися в цьому регіоні на постійній основі. Про це пише The New York Times з посиланням на адміністрацію президента США.

Як пише Daily Telegraph, в даний час НАТО не здатний захистити своїх східних членів від потенційного вторгнення Росії.

За підрахунками експертів американського аналітичного центру Rand Corporation, російські війська можуть захопити Прибалтику "всього лише за 60 годин".

За словами експертів, у результаті подібного розвитку подій у військової організації залишиться обмежений вибір можливостей і використання жодної з них не закінчиться благополучно. Командувачем НАТО або доведеться починати "запізніле і витратна контрнаступ з ризиком розв'язати ядерну війну", або прийняти поразку, що буде мати плачевні наслідки для альянсу та жителів Прибалтики.

У той же час дослідники вважають, що "загрозу" можна уникнути, якщо збільшити розмір стримуючих сил в регіоні. Розміщення семи дивізій, включаючи бронетанкові з'єднання, в прибалтійських державах зробить "ймовірний напад досить витратним, щоб Кремль передумав".

Витрати на утримання додаткових сил в Балтії можуть скласти 2,7 млрд доларів США в рік.

Нагадаємо, в Білому домі планують виділити на військові витрати в Європі в 2017 році понад 3,4 млрд доларів, що в кілька разів перевищує поточні витрати 789 млн доларів.