ua en ru

США скасовують візи близько 20 представникам керівництва України, - джерело в Держдепі

США вирішили скасувати візи або заборонити видачу віз приблизно 20-ти офіційним представникам керівництва України та іншим особам.

США вирішили скасувати візи або заборонити видачу віз приблизно 20-ти офіційним представникам керівництва України та іншим особам, повідомив у середу на брифінгу в Державному департаменті американський чиновник, який просив не називати його по імені, передає "Радіо Свобода".

Йдеться про осіб, яких вважають відповідальними за накази або вказівки здійснювати порушення прав людини та політичні репресії або причетними до цього.

За словами чиновника, це ті, кого вважають представниками повного ланцюжка віддачі наказів вдатися до насильства проти демонстрантів у вівторок. Їхні імена не називають.

Такі заходи продиктовані імміграційним законодавством США, яке передбачає право державного секретаря приймати їх із зовнішньополітичних міркувань.

Зі слів чиновника, США готові піти й на подальші кроки в тісній координації з Європейським союзом, якщо тільки візова заборона не припинить кровопролиття в Україні. Вашингтон обіцяє уважно стежити за подальшими подіями в Україні.

Чиновник нагадав, що Сполучені Штати, як і раніше, не раз попереджали, що підуть на такі санкції, тому після останнього насильства в Києві вдалися до них.

У січні США вже скасовували візи деяких громадян України, яких вважали причетними до насильства на Майдані в листопаді і грудні минулого року, але ті громадяни мають право знову звернутися за візою, і їх прохання приймуть до розгляду. Нинішні ж санкції, за словами чиновника, суворі - йдеться про пряму візову заборону.

Але, якщо становище в Україні покращиться, ці санкції можуть скасувати, додав чиновник.

Президент США Барак Обама заявив раніше в середу, коментуючи становище в Україні, що "будуть наслідки, якщо там перейдуть кордон". При цьому він, зокрема, зазначив що це стосується і Збройних сил, які не повинні були б втручатися в ті питання, які можуть вирішити цивільні.

Одночасно двоє сенаторів США, республіканець Джон Маккейн і демократ Кріс Мерфі, закликали до цілеспрямованих санкцій проти діячів в Україні, які вчинили, наказали вчинити або матеріально підтримали акти насильства проти мирних громадян України або причетні до відступу від демократії в Україні. За їх словами, вони вже почали розробляти законопроект про це.

Європейський союз розгляне можливість своїх санкцій у четвер, 20 лютого, на надзвичайному засіданні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

Нагадаємо, напередодні посол США в Україні Джефрі Пайетт після зустрічі з в.о. міністра закордонних справ Леонідом Кожарою заявив, що Вашингтон найближчим часом озвучить нові заяви про санкції проти влади України.

У січні аналогічні заходи були прийняті проти першої групи українських посадовців. Їхні прізвища за традицією не розголошуються, але ведучий брифінгу в Держдепі запевнив, що вони повідомлені про рішення США.