ua en ru

У США відкриють центр для ведення інформаційної війни з Росією

У США відкриють центр для ведення інформаційної війни з Росією Фото: у США відкриють центр для ведення інформаційної війни

На роботу центру виділили 160 мільйонів доларів

Сенатори Сполучених Штатів Америки Роб Портман і Кріс Мерфі виступили з ініціативою про створення Центру глобальної взаємодії (GEC) для боротьби з пропагандою і фейковими новинами. Про це повідомляє The Daily Beast.

Як повідомляє видання, відкриття центру очікується вже в цьому році, він буде входити до складу Державного департаменту. На його роботу виділили 160 мільйонів доларів.

Зазначають, що президентська кампанія в США 2016 року показала громадськості, що інформація є ефективним зброєю. Wikileaks, RT, Sputnik намагалися посіяти розбрат серед американців, згідно з даними недавньої доповіді розвідки США. В якійсь мірі це їм вдалося шляхом привертання суспільної уваги до президентської кампанії Хілларі Клінтон і скандалу з хакерськими атаками.

"Росія намагається посіяти хаос серед громадян, викликати питання про те, що є надійним, і посіяти недовіру до інститутів," сказав Карл Алтау, директор Об'єднаного Балтійського Американського національного комітету, який виступає проти російської дезінформації.

"Це національна загроза. Це те, з чим відповідальні громадяни повинні бути ознайомлені", - додав Алтау.

Як повідомляє видання, GEC буде стежити за закордонними пропагандистськими кампаніями, аналізувати їх дії і чинити опір. Таким чином, центр буде виділяти гранти для зарубіжних журналістів, приватних компаній та громадських організацій.

Гранти підуть незалежним організаціям. Наприклад, веб-сайтам Bellingcat та StopFake.org, які забезпечують доступ до достовірної інформації в Україні і протидіють російській пропаганді.

Нагадаємо, Дональд Трамп обіцяє розібратися в тому, що відбувається на Донбасі. За його словами, поки неясно, ким контролюються бойовики на Донбасі.