ua en ru

США оскаржать звернення Ірану в Міжнародний суд ООН

США оскаржать звернення Ірану в Міжнародний суд ООН Фото: Майк Помпео (flickr.com Gage Skidmore

Сьогодні Іран направив в Міжнародний суд ООН позов про скасування введених США санкцій

США розглядають подачу позову Ірану в Міжнародний суд ООН як спробу втрутитися у їх права на вжиття заходів з міркувань національної безпеки і оскаржать претензії Тегерана. Про це заявив держсекретар США Майк Помпео, передає Reuters.

Помпео заявив, що влада Ірану намагається перешкодити США відновити санкції проти Тегерану, "які необхідні для захисту нашої нацбезпеки".

"Розгляд, розпочатий Іраном, є судовим зловживанням", - підкреслив держсекретар.

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що Іран направив в Міжнародний суд ООН позов про скасування введених США санкцій. У позові йдеться, що санкції США "завдають шкоди і без того слабкій іранській економіці і порушують умови маловідомого договору про дружбу між двома країнами". Відзначимо, що рішення суду по справі очікується протягом місяця, разом з тим, точна дата не встановлена.

У травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди щодо ядерної програми Ірану. У відповідь на це, МАГАТЕ заявили, що Іран зберігає свою ядерну програму в рамках обмежень, встановлених ядерних угодою 2015 року, незважаючи на вихід США з цієї угоди. Крім того, в серпні Трамп підписав указ про введення санкцій проти Ірану, які, за словами радника президента США з національної безпеки Джона Болтона, виявилися ефективнішими, ніж очікувалося.