ua en ru

США схвалюють передачу гуманітарної допомоги з РФ в Україну з дозволу Києва

США схвалюють передачу гуманітарної допомоги Росії в Україну за умови наявності дозволу офіційного Києва.

США схвалюють передачу гуманітарної допомоги Росії в Україну за умови наявності дозволу офіційного Києва. Про це заявила офіційний представник Держдепартаменту США Марі Харф під час щоденного прес-брифінгу у Вашингтоні, передає прес-служба Держдепу.

Зокрема, міс Харф зазначила, що США підтримують доставку допомоги з РФ тільки за умови, якщо це не буде суперечити вимогам офіційного Києва.

"Україна підтвердила нам сьогодні свою готовність сприяти прибуттю допомоги та забезпечити її доставку до Луганська за умови, якщо вантаж буде прийматися в прикордонному пункті пропуску, який контролюється урядом України в Харкові", - заявила Харф.
Представник Держдепу також уточнила, що гуманітарна допомога буде прийнятною тільки в тому випадку, якщо вона пройде всі відповідні митні процедури на кордоні, а Міжнародний комітет Червоного Хреста бере на себе опіку і відповідальність за весь процес доставки допомоги в Україні. Також міс Харф зазначила важливість забезпечення проросійськими сепаратистами безпечного доступу для доставки допомоги.

"Ми підтримуємо цю пропозицію, оскільки українська влада узгодила його з нами, і ми закликаємо до його якнайшвидшого здійснення. Але Росія не має права перейти кордон України без дозволу Києва, незалежно від того, чи буде це під видом гуманітарних конвоїв, або під будь-яким іншим приводом ", - підсумувала Харф.

Нагадаємо, РФ 11 серпня із Підмосков'я направила в Україну 280 вантажівок гуманітарної допомоги, призначеної для Донбасу.