ua en ru

У США схвалили введення санкцій за кіберзлочини

У США схвалили введення санкцій за кіберзлочини Ілюстративне фото (wikimedia.org GFDL)

Після затвердження документа в сенаті його повинен підписати президент

Палата представників Конгресу США одноголосним рішенням ухвалила законопроект "Про кіберстримування та реагування" на кіберзагрози. Про це йдеться в документі на сайті конгресу.

Згідно з документом, Вашингтон повинен вводити санкції проти осіб, закордонних держав чи організацій за кіберзлочини проти США. Така міра зможе захистити вибори в країні та важливі об'єкти інфраструктуру від "спонсованної іноземними державами умисних кібератак". Це дасть основу стримування і реагування на кібератаки проти США в майбутньому.

В документі сказано, що норма прийнята на тлі заяв директора нацрозвідки США про те, що "Росія, Китай, Іран і Північна Корея стануть найбільшими кіберзагрозами для Сполучених Штатів".

Також у документі сказано про атаки шкідливим ПЗ NotPetya і вірусом WannaCry, які були проведені РФ. За оцінками американських законодавців, ця атака стала найбільш руйнівною кібератакою в історії і змогла завдати збитків на мільярди доларів в Україні, Європі, Америці та Азії.

Крім цього, ініціатива передбачає, що президент має можливість відмовити в накладенні санкцій у кожному окремому випадку на термін не більш ніж року. Повністю відмовитися від обмежень лідер США зможе тільки якщо у спеціальні комітети конгресу США будуть направлені спеціальні листи, що підтвердять рішення не вводити санкції у даному випадку через важливе значення для економіки чи національних інтересів країни.

Даний документ буде переданий на затвердження в сенат і в разі його затвердження повинен бути підписаний президентом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Twitter і Facebook не були готові до протидії спробам РФ втрутитися у вибори США. Виконавчий директор Twitter Джек Дорсі заявив, що компанія була погано підготовлена до використання соціальної мережі як інструмент політичних маніпуляцій, які мали місце в останні роки.