ua en ru

США схвалили можливий продаж ракетних комплексів Javelin для Грузії

США схвалили можливий продаж ракетних комплексів Javelin для Грузії Фото: США (flickr.com/usembassykyiv)

Загальна сума операції складе 75 млн доларів

Держдепартамент США прийняв рішення видати позитивний висновок на операцію з продажу Грузії протитанкових ракетних комплексів Javelin на загальну суму 75 млн доларів. Про це йдеться в повідомленні агентства американського Міністерства оборони з оборонного співробітництва і безпеки.

Наголошується, що влада Грузії звернулася до США з пропозицією продати 410 ракет до цих комплексів, 72 прицільно-пускові установки, 10 навчальних комплексів та 70 набоїв для них. Також американська сторона забезпечить технічне обслуговування ПТРК, їх транспортування і інші сервісні та логістичні послуги.

"Цей можливий продаж сприятиме зовнішній політиці і національной безпеці Сполучених Штатів, покращуючи безпеку Грузії. Система Javelin надасть Грузії більш широкі можливості для задоволення своїх вимог національної оборони. Грузія не буде відчувати труднощі з впровадженням цієї системи у своїх збройних силах", - йдеться в повідомленні.

У Міністерстві оборони США також заявили, що пропонований продаж цього обладнання і підтримка "не змінять базовий військовий баланс в регіоні".

Нагадаємо, Державний департамент США схвалив продаж Польщі протиракетних комплексів Patriot. Загальна сума операції оцінюється у 8,9 мільярдів євро (10,5 млрд доларів). Однак остаточне рішення повинен винести Конгрес США.