ua en ru

США звинувачують КНР у нарощуванні потенціалу повітряних і морських військових сил

Власти США полагают, что обновление Китаем вооружения своих воздушных и морских военных сил идет в русле наращивания военного потенциала страны.

Влада США вважає, що оновлення Китаєм озброєння своїх повітряних і морських військових сил йде в руслі нарощування військового потенціалу країни. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на звіти американських спецслужб.

Доповіді Національного розвідувального центру авіації та космонавтики та Офісу розвідки ВМС були підготовлені для засідання Комісії з розгляду питань безпеки та економічних взаємовідносин США і КНР, який має найближчим часом відбутися у Вашингтоні. Вони являють собою найбільш детальну з доступних широкій публіці оцінку зростаючих можливостей китайських ВПС і ВМС.

Зокрема, звіти свідчать, що у ВПС Китаю надходять на озброєння нові високоточні крилаті ракети, бомбардувальники дальнього радіусу дії і безпілотники, в той час як морські сили КНР нарощують свій потенціал для нанесення дальніх ударів. У перспективі подібне озброєння дасть Пекіну можливість нанесення удару по ключовим військовим базам США в регіоні, в тому числі і на о. Гуам.

"Ми б не стали характеризувати спостережувану нами модернізацію як прискорену, вона швидше, проводиться стабільним темпом, однак являє собою значне явище", - коментує звіт директор Національного розвідувального центру авіації та космонавтики Чи Фьюэлл.

Витрати Китаю на оборону, як і раніше, складають менше однієї п'ятої військового бюджету США, однак прийшов до влади в листопаді 2012 р. голова КНР Сі Цзіньпін закликав до створення сильної і дисциплінованій армії. Саме під його керівництвом китайські ВМС провели військові навчання у Тихому океані і в Південно-Китайському морі. В листопаді 2013 р. КНР декларувала створення зони ППО в Східно-Китайському морі в районі спірних островів Сенкаку, номінально належать Японії, що викликало загострення відносин в регіоні.

Автори доповідей роблять висновок, що збільшення повітряного і морського потенціалу китайської армії можуть мати однією з цілей обмеження військового домінування США в Тихоокеанському регіоні. І хоча однією з головних цілей КНР поки залишається захист китайських територій, трансформація китайського флоту з "прибережного" у здатний до виконання комплексних завдань по всьому світу свідчить про те, що плани китайського керівництва простягаються набагато далі прибережних територій країни.

Серед однієї з імовірних цілей КНР може бути блокада Тайваню або навіть вторгнення на острів. "Враховуючи темп модернізації морських сил КНР, розрив між військовим потенціалом континентального Китаю і о. Тайвань буде продовжувати збільшуватися в майбутні роки на користь Китаю, - зазначають автори доповіді. - Для возз'єднання Китаю з Тайванем залишається незмінною довгостроковою метою і при цьому КНР сподівається запобігти вторгнення будь-якого іншого фактора в розвиток тайванського сценарію".

Інтереси КНР в Східно - та Південно-Китайських морях, на думку американських спецслужб, включають "підкріплення" численних територіальних претензій Китаю в цьому регіоні і забезпечення доступу до регіональних ресурсів. У Пекіна є велика кількість спорів з сусідами, включаючи Японію, Південну Корею, В'єтнам, Бруней і Сінгапур. Проте наголошується, що до цих пір Пекін волів використання дипломатії та економічного впливу для захисту свого морського суверенітету, обмежуючись патрулюванням силами нещодавно консолідованої берегової охорони Китаю.

Тим не менш, забезпечення недоторканності територій залишиться фундаментальною задачею для ВМС Китаю. За даними розвідки США, КНР регулярно патрулює води навколо територій, на які він претендує.

На думку авторів доповіді, на принципово новий рівень оснащення військовий флот Китаю вийде до 2020 р., коли його перший і єдиний авіаносець "Ляонін" буде здатний до запуску і прийому літаків для підтримки операцій флоту.