ua en ru

США в ОБСЄ: мир на Донбасі буде тоді, коли РФ виконає свої зобов'язання

США в ОБСЄ: мир на Донбасі буде тоді, коли РФ виконає свої зобов'язання

Дії РФ не сприяють прогресу у питанні Донбасу

Росії пора перейти від озвучених намірів до реальних дій для врегулювання ситуації на Донбасі. Зараз російське керівництво намагається перешкоджати прогресу.

Про це заявив постійний представник США в ОБСЄ Джеймс Гілмор.

Він нагадав, що минуло понад 7 місяців з моменту зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі, де лідери країн домовилися забезпечити в регіоні повне і всеосяжне припинення вогню, яке так і не відбулося.

За словами Гілмора, за цей час мешканці східної України пережили тисячі обстрілів, загинули 8 місцевих жителів, поранення отримали 55 цивільних. Також були зруйновані будинки і критична інфраструктура. Гілмор також згадав про кричущий випадок обстрілу російськими силами евакуаційної групи під Зайцевим.

"Причиною всіх жертв на сході України, як військових, так і цивільних, може бути те, що Росія не проінструктувала сили, які вона озброює, навчає, фінансує, і веде бойові дії разом з ними", - зазначив постпред США.

Крім того, Гілмор нагадав, що бойовики продовжують обмежувати свободу пересування спостерігачів ОБСЄ, а також обстрілюють безпілотники Місії. При цьому він підкреслив, що Росія є членом ОБСЄ, а СММ діє від її імені також.

"Росії пора проявити політичну волю, продемонстровану Україною, і припинити свої зусилля з метою перешкодити прогресу в мирних переговорах. Замість цього ми бачимо, що Росія тільки заважає. Тільки коли Росія виконає свої мінські зобов'язання, ми можемо сподіватися побачити міцний мир і покласти кінець людським стражданням на сході України", - резюмував Гілмор.

Нагадаємо, вчора представник України в ОБСЄ розповів про вбивство підтримуваними РФ найманцями військового медика на Донбасі.

Під час обговорення агресії РФ проти України російська делегація покинула засідання ОБСЄ.